Afgelopen woensdag was ik te gast bij Esther’s Cookery om een vegetarische kookworkshop te volgen. Haar inspiratie haalt ze voornamelijk uit de kookboeken van Yotam Ottolenghi. Een man die bekend staat om zijn vegetarische kookkunsten en zijn liefde voor mediterrane ingrediënten. Ik had zelf nog nooit op deze wijze vegetarisch gekookt en gegeten en ik was verrast door de diversheid van ingredienten en kruiden. Door deze manier van koken miste ik totaal geen vlees of vis en heb ik samen met de anderen in nog geen anderhalf uur geweldige vegetarische gerechten mogen neerzetten. En een van deze gerechten van Yotam Ottolenghi met een touch van Eshter’s Cookery wil ik ontzettend graag met jullie delen.
Pompoen met chilliyoghurt en koriandersaus
- maart 23, 2019
- 4
- Print this
Ingredients
- 1 grote flespompoen
- 2½ tl kaneel
- 50ml olijfolie
- 3 tl zout
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- 125 g koriander (+ wat extra om te garneren)
- 3½ teen knoflook
- 50 g pompoenpitten
- 200ml Griekse yoghurt
- 3¾ tl sriracha sauce
- Benodigdheden
- Snijplank & scherp mes
- 1 ovenschaal
- Bakpapier
- Bakpan
- Opdien schaal
Directions
- Step 1
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Step 2
- Snij de pompoen over de lengte doormidden, verwijder de pitten en snijd de vrucht in halve manen van 2 cm dik, laat de schil zitten.
- Step 3
- Doe de parten in een grote kom met de kaneel, de olie, 1 tl zout en royaal peper.
- Step 4
- Meng alles, zodat de pompoen met een dun laagje is bedekt.
- Step 5
- Schakel de oventemperatuur terug naar 180 °C. Leg de stukken op twee bakplaten en rooster ze ca. 35-40 min. tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
- Step 6
- Doe voor de kruidensaus de koriander, knoflook, de olie en een royale snuf zout in de kleine blender, pureer alles tot een pasta en zet opzij.
- Step 7
- Strooi de pompoenpitten in een bakpan en rooster ze op het vuur, gebruik hiervoor geen olijfolie . Het vliesje zal openbarsten ende inhoud wordt licht en krokant. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
- Step 8
- Roer vlak voor je de pompoen gaat opdienen, de yoghurt en srirachasaus door elkaar. Leg de pompoen parten op een schaal, sprenkel de pikante yoghurt erover, gevolgd door de kruidenpuree. (Je kunt de yoghurt en kruidenpuree ook eerst licht door elkaar roeren. Bestrooi met de pompoenpitten met daarover de extra korianderblaadjes en dien het gerecht op.